Как да съхраняваме пари? Отваряме депозит в банката: 6 стъпки. За да пазите пари: у дома или на депозит в банка? Как да отворите депозит в банка, какви са депозитите.


Съдържание:

Заедно с експертите от проекта "Финансово здраве" разбрахме, че 10-30% от спестяванията от месечните доходи са знак за здравословен семеен бюджет. И вие сте готови да спестите пари, но тук е въпросът: как да спестите от спестяванията от неблагоприятните ефекти на външната среда - крадци, инфлация и валутни колебания? Модерен инструмент за формиране на спестявания е банков депозит (депозит). Какви са депозитите и как да изберем най-доброто за себе си?

Банков депозит (депозит) е специално предназначен за формиране на спестявания, тъй като:

 • той гарантира по закон възстановяването на средствата, платени на депозита навреме и изплащане на лихвите, както е предвидено в договора с банката;
 • средствата по депозитите са защитени от държавната система за гарантиране на влоговете;
 • депозитът защитава спестяванията от нас, от разбойници, от инфлацията и от валутните колебания.

Депозитите могат да бъдат приемани само от банки:

 • като има такова право в съответствие с лиценза, издаден от Банката на Русия (виж cbr.ru);
 • Участва в системата за задължително застраховане на депозити на физически лица в банки и е регистрирана в организация, изпълняваща функциите на задължителна депозитна застраховка (чек: asv.org.ru).
Обобщете до 1,4 милиона рубли (през 2015 г., 700 000 - до 2014 г.), поставени върху приноса на един вложител в една банка, защитени от системата за държавно гарантиране на влоговете (FZ "На Застраховка на физически лица в банкови депозити Руската федерация"). Ако с банката, в която е бил депозиран, ще се случи нещо, тогава Агенцията за гарантиране на влоговете. ще върне на вложителя цялата сума на депозита и лихвите, натрупани върху него в размер до 1,400,000 рубли.

Какви са депозитите?

При поискване: издаването на депозита се извършва при първото искане на вложителя; всъщност това е традиционна сметка за сетълмент. В същото време, срока на депозита не е ограничен, лихвените проценти по депозитите са ниски и обикновено са определени на 0.01-0.1% годишно. По всяко време можете да направите допълнителни суми.

Срочен депозит: депозитът се възстановява след изтичането на срока, посочен в договора. Договорът може да бъде сключен за различни условия, от един месец до няколко години. Колкото по-дълъг е срокът на депозита, толкова по-голяма е лихвата по депозита.

Депозитът може да бъде отворен в рубли, във валута (долари, евро или други популярни валути) или много валута (няколко вида валути в рамките на същия депозит). В рубли тарифите са по-високи, но инфлацията също е по-висока.

Осъществяването на спестявания е най-добро във валутата на вашата дългосрочна цел. Така че вие ​​сте по-изравняващи влиянието на инфлацията и валутните колебания върху реализирането на вашата цел. T, e. ако спестявате за обучение на дете в Европа - освен в евро, ако възнамерявате да купите селска къща в Русия - освен в рубли.

Съгласно условията на заповедта вноските на фондовете се попълват и не се попълват; с възможност за частично изтегляне на средства и без възможност за частично отстраняване. Без възможността за попълване и частично оттегляне, ставките са по-високи.

При натрупване на лихви депозитите са: в края на срока или с капитализация. За вноска с капитализация лихвата се прибавя месечно към размера на депозита за предходните месеци. Натрупаната лихва в края на срока ще бъде кредитирана само до размера на платените средства.

Например, ако заложим 300 000 рубли за една година на 11%, тогава за депозит с месечна капитализация ще получим 34 633 рубли, а за депозит с натрупване от 32 925 рубли в края на мандата. С капитализацията резултатът е по-висок.

60% от руснаците държат парите си у дома. Най-популярните места за съхранение на пари в къщи (според проучването ROMIR Monitoring):
 • в чекмеджето на масата, гърдите или нощното шкафче - 26% от населението;
 • сред дрехите - 25%;
 • в книги - 20%;
 • на мецанина - 10%;
 • под матрака - 7%;
 • в кухнята, сред доставките - 6%;
 • под пода - 3%;
 • за стена хартия или в резервоар за изтичане на тоалетна чиния - 1%.

Как да избера правилния депозит?

 1. Помислете колко скоро ще имате нужда от тези средства. Отговаряйки на този въпрос, вие определяте срок на депозита , Днес банките предлагат депозити за почти всеки период от време - за един месец, една четвърт, една година или дори няколко години. Така че, дори ако нямате много време, можете да вземете депозит, който ще направи парите ви да работят.
 2. Определете най-доброто за себе си условия за настаняване , Ако сте готови да поставите вече натрупана сума в даден момент, изберете класически депозит без възможност за попълване и изтегляне на средства. Ако възнамерявате редовно да попълвате депозита, трябва да имате депозит с възможност за попълване. Ако може да се наложи да изтеглите по-рано някои средства, изберете депозит с възможност за попълване и частично изтегляне на средства. Трябва да се помни, че рентабилността на първите две опции, които не предполагат възможност за частично изтегляне на средства, ще бъде по-висока от тази.
 3. Моля, изберете депозитна валута , Ако знаете валутата, за която ще трябва да платите в бъдеще, отворете сметка с нея. Ако формирате натрупвания върху цели в няколко валути или натрупване, които все още не са свързани с конкретни цели, освен в няколко валути. Това може да стане чрез отваряне на няколко депозита в различни валути или отваряне на един многогодишен депозит.
 4. Намерете най-високото лихвени проценти , В това можете да помогнете на специални търсачки, например Bankir.ru, Sravni.ru, Rbc.ru. Не трябва да давате средства само на държавни или много големи банки, ръководени от съображения за надеждна защита на средствата. Системата за гарантиране на влоговете работи по същия начин за всички банки, които имат средства за 1,4 милиона рубли ще бъдат еднакво защитени във всяка банка има лиценз за банкова дейност и е член на системата за гарантиране на влоговете, независимо от размера му.
 5. Изберете сред най-добрите предложения за участие с главницата на лихвите , Това ще ви осигури по-голям доход в сравнение с офертите за депозити, в които се начислява лихва в края на периода по размера на депозита. Също така имайте предвид тарифите за RKO (услуги за управление на касата) банка - попита какво ще трябва да плащат такса за депозиране на пари в сметката или за отстраняването им.
 6. Изберете банката най-много комфортен за вашата мрежа от клонове и банкомати (например, близо до работа, в близост до къщата, в непосредствена близост до фитнес център или магазина, където редовно прекарват времето в), за да не прекарват твърде много време, за да общуват с банката. Обърнете внимание на предложенията на банките за откриване на депозити онлайн или по пощата (това ще ви осигури допълнителни спестявания на време и по-благоприятни условия).

Следващия път ще ви разкажем подробно за банковите карти.

Подобни Записи: